SCIOS Scope 12 en zonnepanelen, wat houdt het precies in?

Tegenwoordig krijgen we steeds vaker van particulieren en bedrijven vragen over ‘Scope 12’ voor zonnepanelen. Wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk om te weten wat SCIOS Scope 12 precies inhoudt en in hoeverre dat voor u van toepassing is bij de aanschaf van zonnepanelen. 

Scope 12 voor zonnepanelen

Scope12 is in het leven geroepen door de stichting SCIOS, een stichting die zich bezighoudt met het beheren en ontwikkelen van kwaliteitssystemen voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. Deze keuring is in het leven geroepen vanwege vergroot gevaar bij defecten en verkeerde montage.

Binnen deze stichting heeft ieder deelgebied een eigen ‘scope’, waarbij zonnepanelen zich in het twaalfde deelgebied bevindt waardoor het ‘Scope 12’ wordt genoemd. Ieder deelgebied moet aan een aantal eisen voldoen alvorens men het certificaat kan ontvangen.

Scope 12 inspectie

Om te borgen dat een zonnestroominstallatie aan de eisen voldoet wordt er een inspectie uitgevoerd. Deze inspectie focust zich op de veiligheid van het systeem en niet of een installatie wel genoeg stroom opwekt. Er wordt uitsluitend gekeken of de installatie veilig is geïnstalleerd. Deze inspectie en alles wat met SCIOS Scope 12 te maken heeft wordt in zijn geheel uitbesteed aan AET Energy Efficiency BV


Is een scope 12 certificaat verplicht voor uw verzekeraar? 

Nee, voor de meeste (kleinere) installaties is een scope 12 certificaat niet verplicht. Hoewel verzekeraars het i.v.m. mogelijk brandgevaar belangrijk vinden dat zonnepanelen goed zijn gemonteerd, kan dit ook worden geborgd door aan de geldende normen te voldoen. Zo voldoet Smit Zonnepanelen aan de NEN1010 norm, waardoor wij garanderen dat onze monteurs alles vakkundig installeren en de kans op schade als gevolg van een onveilige installatie minimaliseren. 

Hoewel het niet verplicht is kan het in bepaalde gevallen wel handig zijn om een Scope 12 keuring voor uw installatie uit te laten voeren. Wanneer er bijvoorbeeld (brand)schade is ontstaan kunt middels het certificaat aantonen dat de installatie technisch in orde was en u daardoor aan uw ‘zorgplicht’ heeft voldaan. 

Voor zakelijke installaties met meer dan 50 zonnepanelen zien wij echter dat de verzekeraar vaak wel om een Scope 12 keuring vraagt. Wanneer dit is vastgelegd wordt dit certificaat in een voor verzekeraars toegankelijke database geüpload. 

Kosten van een Scope 12 keuring

De kosten voor een scope 12 keuring zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen en omvormers, hoe meer u hierover beschikt hoe groter de kosten zullen zijn. De kosten van een scope 12 liggen meestal rond de €600 tot €1200,-. Dit is exclusief mogelijk kosten voor het huren van een hoogwerker of het uitvoeren van een constructieberekening. 


Heeft het dan nog wel zin? 

Zoals eerder in het artikel aangegeven is het voor particulieren installaties vaak niet verplicht om een Scope 12 certificaat te bezitten. Dit gebeurt veelal bij de grote installaties bij bedrijven. Indien u als particulier of bedrijf een Scope 12 keuring laat uitvoeren wegen de opbrengsten die u genereert door het opwekken van uw eigen energie, zwaarder dan de mogelijke kosten voor het uitvoeren van de keuring. Het heeft dus wel degelijk zin om zonnepanelen aan te schaffen.


Laat u gratis en vrijblijvend adviseren door de experts van Smit

We kunnen ons voorstellen dat u nog veel vragen heeft tijdens uw oriëntatie voor de aanschaf van zonnepanelen. Onze experts adviseren u hier graag over door al uw vragen te beantwoorden en advies te geven over uw specifieke situatie. Dit doen wij dagelijks voor vele huishoudens en bedrijven in de regio via een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Vraag deze vandaag nog aan

Vragen over SCIOS Scope 12?

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Meer weten over Scios Scope 12 keuringen?

Download ons gratis whitepaper

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.