Maart behaald duurzaam energierecord, volgt april met zonne-energierecord?

In de maand maart van 2023 hebben we niet veel zon gezien. Het was vooral droevig weer met veel regen en wind. Vorig jaar daarentegen, werd de zonnigste maand maart ooit gemeten.

Het weer in maart zat niet mee

Dat het weer in maart verschrikkelijk was hebben we allemaal wel opgemerkt. De hoeveelheid regen in maart 2023, was bijna twee keer zo groot als de gemiddelde hoeveelheid regen in deze betreffende maand in Nederland. Ook waren er in de maand maart minder zonuren dan normaal. In totaal scheen de zon 120 uur, dat is 25 zonuren minder dan normaalgesproken.

Maart 2023 behaald duurzaam energierecord

Ondanks het slechte weer in maart heeft deze maand het niet slecht gedaan bij het opwekken van duurzame energie. Dit blijkt uit de statistieken van Energieopwek.nl. Volgens deze statistieken heeft het slechte weer nauwelijks slechte invloed gehad op de opbrengst van duurzame energie, het heeft juist goed uitgepakt. Maart verbrak namelijk zelfs een record met het opwekken van duurzame energie. In maart werd voor het eerst meer dan de helft van alle elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

De oorzaak? Veel wind. De hoeveelheid windstroom – stroom geleverd uit bijvoorbeeld windmolens - verdubbelde t.o.v. vorig jaar maart. Vergeleken met vorig jaar zijn er ook een aantal nieuwe windmolens en windparken bijgekomen. Deze hebben in de maand maart goed hun best kunnen doen tijdens het winderige weer.

Opbrengst zonne-energie gedaald met 10% in maart

Zoals eerder aangegeven kende de maand maart (2023) minder zonuren dan normaal. Toch viel de opbrengst van de hoeveelheid opgewerkte zonne-energie niet tegen. Vergeleken met vorig jaar – de zonnigste maand maart ooit gemeten – werd er dit jaar slechts 10% minder zonne-energie geproduceerd. Deze kleine daling in het aantal opgewekte zonne-energie heeft vooral te maken met de extreem snelle groei van het aantal zonnepanelen in Nederland. Het totale vermogen aan zonnepanelen steeg in één jaar tijd met 25%! Nederland mag zichzelf nu wereldwijde koploper in zonnepanelen noemen!

De algemene opbrengst in Nederland van zonne-energie is dus met 10% gedaald. Per huishouden of per particulier ligt dit percentage natuurlijk wel even anders. Voor huishoudens met zonnepanelen, was de opbrengst per paneel in maart ongeveer 35% minder, dan maart vorig jaar.

Verwachting zonne-energierecord april

Na regen komt zonneschijn zeggen ze altijd. Dat klopt in dit geval zeker. Sinds april begonnen is, staan er zeven zonnen aan de hemel. Met deze weersomslag, zullen mensen met zonnepanelen hun opbrengsten flink omhoog zien gaan. Tijdens deze zonnige dagen wordt er namelijk per dag tot wel vier keer meer zonne-energie opgewerkt dan in de maand maart.

Voor de maand april staat er niet alleen mooi weer op de planning, er wordt zelfs een recordhoogte aan hoeveelheid opgewekte zonne-energie verwacht. Na een winderige maand maart staat er nu een zonnige maand april op de planning, waarin er naar verwachting dus ook weer een record behaald gaat worden.

Deze verwachting komt grotendeels door het aantal toegenomen zonnepanelen in Nederland. Deze stijging in zonnepanelen blijft ook dit jaar nog toenemen, waardoor de kans groot is dat er volgend jaar ook weer nieuwe records behaald zullen worden. Daarnaast verwacht het KNMI de eerste weken van de maand april veel zonuren, waardoor alle panelen in Nederland op volle toeren kunnen opwekken.

Heeft u nog geen zonnepanelen, maar zou u dat wel graag willen? Vraag dan een gratis adviesgesprek bij ons aan!

Meer informatie over het opwekken van zonne-energie of zonnepanelen?

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.