Zonnepanelen in de winter: heeft dat wel zin?

De dagen worden korter, het wordt kouder: de donkere maanden zijn aangebroken. Dit kan terecht de vraag bij u oproepen: zonnepanelen aanschaffen in de winter: heeft dat wel zin?

Daar vertellen we u graag meer over!

Omdat het in de wintermaanden eerder donker wordt, is het aantal zonuren in de winter natuurlijk minder dan het aantal zonuren in de zomer. Zo’n 70% van de jaarlijks opgewekte energie van een zonnepaneleninstallatie wordt tussen de maanden april en september opgewekt. De overige 30% wordt tussen de maanden oktober en maart opgewekt.

Is dit een probleem?

Nee! Aangezien onze hoge kwaliteit zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan komt het sowieso in aanraking met alle jaargetijden. Daarnaast leveren zonnepanelen op een bewolkte winterdag nog steeds energie op door diffuus licht. Diffuus licht is licht dat op een bewolkte ontstaat en dat gelijkmatig wordt verdeeld over uw zonnepaneleninstallatie. Doordat het licht geleidelijk wordt verdeeld is het minder fel en is de intensiteit wel wat lager. Het levert echter wel degelijk energie op! Dat is maar goed ook, want 60% van het zonlicht dat jaarlijks de aarde bereikt is diffuus licht.

Verder verbruik je in de wintermaanden natuurlijk meer energie. Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig is het dan natuurlijk fijn als je een deel van de energie die je verbruikt zelf kunt opwekken met een zonnepaneleninstallatie van Smit!

Een gemiste kans dus om een aantal maanden te wachten met het aanschaffen van uw zonnepaneleninstallatie.

Kortom: ook in de winter heeft het zin om een gratis adviesgesprek bij ons aan te vragen. Onze experts vertellen u er graag meer over!  

Vragen over zonnepanelen in de winter?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.