Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?

Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaam ondernemen. Een stap in de goede richting dus. Om het duurzaam ondernemen voor ondernemers aantrekkelijker te maken en om hen een steuntje in de rug te kunnen bieden is de Energie-investeringsaftrekregeling (EIA) het leven in geroepen.

EIA-regeling 2024

De Energie-investeringsaftrekregeling, ook wel de EIA-regeling genoemd, is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers die investeren in duurzame, energiebesparende bedrijfsmiddelen. Indien u als ondernemer wilt investeren in duurzame bedrijfsmiddelen - zoals zonnepanelen - dan zorgt de EIA-regeling voor een fiscaal voordeel voor de ondernemer.

Met de EIA-regeling kunt u 40% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Door gebruik te maken van de EIA-regeling heeft u als ondernemer dubbel voordeel: u betaalt namelijk minder belasting én uw energiekosten worden lager.

EIA-regeling verlengd met 5 jaar

Wilt u als ondernemer investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen in 2024? Dan kunt u nog steeds profiteren van de Energie-investeringsaftrek. De EIA-regeling voor ondernemers is namelijk met 5 jaar verlengd tot 1 januari 2029. Daarentegen is het percentage van de EIA-regeling vanaf 1 januari 2024 wel verlaagd van 45,5% naar 40%.

Voorwaarden EIA-regeling

Zijn er voorwaarden verbonden aan de EIA-regeling? En wanneer kom ik als ondernemer in aanmerking voor de EIA-regeling? Dit zijn veelgestelde vragen van ondernemers die bij ons komen voor zonnepanelen op hun bedrijfspand. Uiteraard zijn er - net als bij andere regelingen - enkele voorwaarden verbonden aan de EIA-regeling. Zo is de regeling alleen bedoeld voor bedrijven en kunnen particulieren hier geen gebruik van maken. Verder moet er worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Het bedrijfsmiddel waarin geïnvesteerd wordt is nieuw en dus nog niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst (in deze lijst worden de duurzame bedrijfsmiddelen vermeldt die in aanmerking komen).
  • Het investeringsbedrag voor de duurzame bedrijfsmiddelen waarin geïnvesteerd wordt bedraagt minimaal €2.500 euro per bedrijfsmiddel.
  • De regeling geldt alleen voor duurzame installaties tot en met 3 x 80 ampère.
  • U bent een ondernemer in Nederland of in een van de 6 Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba).
  • U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting in minimaal één van deze bovenstaande landen.

Wat is het doel van de EIA-regeling?

De EIA-regeling is opgesteld vanuit de overheid, met als doel ondernemers te stimuleren om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Veel ondernemers vinden het een sprong in het diepe om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. De EIA-regeling moet deze ondernemers een steuntje in de rug geven.

Hoe vraag ik een EIA-regeling aan?

Het aanvragen van een EIA gaat heel gemakkelijk. U kunt een EIA-regeling aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook kan Smit Zonnepanelen de aanvraag rondom de EIA-regeling voor u verzorgen, indien u door Smit uw zonnepaneleninstallatie laat verzorgen. Wij ontzorgen u hierbij dan uiteraard geheel gratis. Pas na aanmelding van de EIA-regeling is het mogelijk om de investeringsaftrek in uw belastingaangifte toe te passen.

Meer informatie over de EIA-regeling? Of benieuwd of u in aanmerking komt voor deze regeling? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan!

Vragen over de EIA-regeling?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.