Subsidies voor zonnepanelen in 2024

De aanschaf van zonnepanelen is goed voor het milieu. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen. Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren zijn er een aantal regelingen opgesteld vanuit de overheid die particulieren en bedrijven een duwtje in de rug moeten geven.

Subsidies voor particulieren met een koopwoning

Sinds 2013 is er geen échte landelijke subsidie meer beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren met een koopwoning in Nederland. U kunt dus als particulier géén beroep doen op een subsidie vanuit de overheid om zonnepanelen te laten plaatsen op uw woning.

Echter is sinds 1 januari 2023 is door de Rijksoverheid wel de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Deze afschaffing van BTW betekent dat u geen 21% BTW meer hoeft te betalen over uw zonnepanelen.

Ondanks het feit dat u vóór de afschaffing van de BTW de BTW op u zonnepanelen wel kon terugvorderen, is het nu veel gemakkelijker, aangezien u nu een kleiner bedrag hoeft te investeren en u daarnaast uw BTW ook niet hoeft aan te melden bij de belasting.

Klik hier voor meer informatie over de BTW-afschaffing bij zonnepanelen!

Zakelijke subsidies voor zonnepanelen 2024

Voor bedrijven zijn er wel een aantal subsidiemogelijkheden beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen laten plaatsen op uw bedrijfspand? Dan kunt u onder andere gebruik maken van de volgende regelingen:

Energie-investeringsaftrekregeling (EIA): met deze fiscale aftrekregeling kunt u als ondernemer die wilt investeren in zonnepanelen, 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. U betaald hierdoor minder inkomstenbelasting.

Meer informatie over de EIA-regeling? Klik  hier.

Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA): om in aanmerking te komen voor de KIA-regeling moet u een bedrag tussen de € 2.801 en € 387.580 investeren in zonnepanelen (of andere bedrijfsmiddelen) voor uw onderneming. De KIA-regeling is ook een fiscale aftrekregeling en kunt u gebruiken om een percentage van de investeringskosten van de zonnepanelen af te trekken van de fiscale winst. Hoeveel dit percentage is, is afhankelijk van het investeringsbedrag.

Gemeentelijke subsidies: wilt u als bedrijf investeren in zonnepanelen op uw bedrijfspand? Dan kunt u ook bij uw gemeente navraag doen of deze subsidies verstrekt voor het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfspand. Niet elke gemeente stelt subsidies beschikbaar voor de aanleg van zonnepanelen, maar navraag doen bij uw gemeente kan geen kwaad.

 

Meer informatie over subsidies voor zonnepanelen in 2024? Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek in met éen van onze experts en bekijk samen met onze expert de mogelijkheden voor uw situatie!

Meer informatie over de subsidies voor zonnepanelen in 2024?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.