Thuisaccu’s als gevolg van afschaffen salderingsregeling

Duurzame energieoplossingen spelen een steeds belangrijkere rol momenteel. Ook het opwekken van zonne-energie heeft een prominente plaats ingenomen. Huishoudens met zonnepanelen hebben flink kunnen profiteren van de salderingsregeling, maar met recente veranderingen in het beleid rijst de vraag naar de rol van thuisaccu's. In dit artikel verkennen we de ins en outs van thuisaccu’s als gevolg van het geleidelijk afschaffen van de salderingsregeling.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is in Nederland een regeling die van toepassing is op huishoudens en bedrijven die zelf duurzame energie opwekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen. De regeling stelt huishoudens en bedrijven in staat om de energie die zij opwekken en niet direct gebruiken, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruglevering wordt verrekend met de energie die er van het elektriciteitsnet wordt afgenomen, op het moment dat de eigen energieopwekking niet voldoende is.

Concreet wil dit zeggen, dat wanneer iemand meer energie opwekt dan verbruikt gedurende een bepaalde periode (meestal op jaarbasis), het overschot wordt afgetrokken van het totale energieverbruik. Hierdoor wordt de energierekening verlaagd of kan het zelfs leiden tot een volledige nulstand, waarbij men alleen betaalt voor het netto verbruik.

Afbouw Salderingsregeling

Tot op heden kunt u nu nog profiteren van een salderingsregeling van 100%. Dit betekent dat u 100% van uw teruggeleverde stroom aan het net kunt aftrekken van uw totale energieverbruik. Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd naar 64%. Dit betekent dat u 36% minder terugkrijgt voor uw teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet. De overheid wil de salderingsregeling stapsgewijs afbouwen tot uiteindelijk 0% in het jaar 2031. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2031 niet meer gesaldeerd kan worden.

Opkomst thuisaccu of thuisbatterij

De verlaging van de salderingsregeling heeft invloed op hoeveel geld u kunt besparen op uw energierekening. Met de verlaging van de salderingsregeling wordt de financiële vergoeding die u krijgt voor de teruggeleverde energie, geleidelijk verminderd. Dit kan leiden tot een minder gunstige energierekening voor huiseigenaren met zonnepanelen. Door de komst van de thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, kan deze financiële verslechtering – als gevolg van de dalende salderingsregeling – weer wat worden rechtgetrokken.

Thuisaccu, wat is het?

Een thuisaccu, ook wel bekend als een thuisbatterij of batterijopslag, kan de energie die u thuis opwekt, opslaan. Het doel van een thuisaccu is om de opgewekte energie te bewaren voor het gebruik op een later tijdstip, wanneer de energiebron (zoals de zon) niet erg actief is. Waar u dus eerst uw extra opgewekte energie terugleverde aan het elektriciteitsnet, is het nu met de thuisbatterij mogelijk om deze op te slaan voor later eigen gebruik.

Hoe werkt een thuisaccu?

Thuisaccu's bestaan uit een reeks batterijcellen die energie kunnen opslaan in de vorm van gelijkstroom (DC) en deze opgeslagen energie later kunnen omzetten in wisselstroom (AC), die geschikt is voor het gebruik in huishoudelijke apparaten en elektriciteitsnetwerken. Door de thuisaccu kunnen huiseigenaren de energie die ze overdag opwekken met zonnepanelen opslaan in de accu en 's avonds gebruiken wanneer het verbruik hoger is dan de opwekking.

Is een Thuisaccu Interessant?

Steeds meer mensen vragen zich af: is een thuisaccu momenteel een interessante investering? Deze interesse is deels het resultaat van de geleidelijke afname van de salderingsregeling, waardoor huishoudens minder vergoeding ontvangen voor de overtollige opgewekte zonne-energie die ze terugleveren. Daarnaast zullen energiemaatschappijen naar verwachting tariefstructuren ontwikkelen, waarbij bezitters van zonnepanelen meer zullen betalen dan niet-zonnepanelen bezitters. Dit toekomstbeeld draagt bij aan het feit dat de aantrekkelijkheid van zelfvoorziening wordt vergroot en de thuisaccu uitkomst biedt.

Kan ik van een thuisaccu/ thuisbatterij geheel onafhankelijk worden?

Maar voordat u zichtzelf al helemaal ziet als een energie-onafhankelijke superheld, moeten we nog wel even realistisch blijven. Potentiële kopers moeten er rekening mee houden dat de huidige generatie thuisbatterijen nog niet in staat is om maanden aan energie op te slaan. Hoewel ze in staat zijn om tijdelijke stroomonderbrekingen en dagelijkse fluctuaties op te vangen, moeten consumenten realistische verwachtingen hebben over de opslagcapaciteit van deze technologie. De ontwikkelingen gaan echter snel en de technologie zal naar verwachting in de toekomst blijven verbeteren, maar voor nu is het nog niet mogelijk om geheel onafhankelijk te worden van een thuisbatterij.

Meer vragen over de thuisaccu of wilt u graag weten of een thuisaccu interessant is voor uw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op! 

Heeft u vragen over de thuisaccu of wilt u graag weten of een thuisaccu interessant is voor uw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.