De voordelen van zonnepanelen

Nu aan het eind van 2023 zijn er in Nederland ongeveer 6 miljoen huishoudens met zonnepanelen. Volgens duurzaam onderzoeksbureau Good zijn dat circa 80 miljoen zonnepanelen. Nederland is hiermee koploper in het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking in heel Europa. Een prachtige score voor ons kleine kikkerlandje. Dat Nederland al zover ontwikkeld is in de wereld van het opwekken van groene stroom, komt met name doordat steeds meer mensen inzicht krijgen in de voordelen van zonnepanelen. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste voordelen van zonnepanelen om u kennis te geven over de meerwaarde die zonnepanelen u kunnen opleveren.

Verlaagde energierekening en een vast tarief

Een van de belangrijkste punten voor Nederlanders om te investeren in zonnepanelen is om te kunnen besparen op de energierekening. Vooral in 2022 waren de energieprijzen belachelijk hoog, waardoor veel huishoudens en bedrijven met hele hoge energierekeningen kwamen te zitten. Steeds meer huishoudens en bedrijven die nog niet voorzien waren van zonnepanelen, zagen deze hoge energierekeningen als drijfveer om te investeren in zonnepanelen. Met zonnepanelen kunt u namelijk een groot deel van uw stroom zelf opwekken, waardoor u minder van het elektriciteitsnet hoeft te lenen en uw energierekening lager wordt.

Daarnaast ben je zeker van een vast tarief per kWh dat je betaalt de komende 20 jaar. Gemiddeld zal dit slechts €0.05 per kWh zijn voor de stroom die je direct gebruikt.

Salderen

In Nederland is het mogelijk om te salderen. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt, dan kunt u het deel dat u niet gebruikt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als u uiteindelijk meer energie opwekt dan u verbruikt krijgt u een terugleververgoeding. Uw energieleverancier verrekent op jaarbasis de teruggeleverde energie met uw verbruik. Deze verrekening heet salderen. Met salderen valt er dus een groot voordeel te behalen op uw energierekening. Het kan zelfs zo zijn dat u door het salderen helemaal quitte speelt en u geen geld hoeft bij te leggen voor het betalen van uw energierekening. Momenteel is de salderingsregeling in Nederland 100%. Dit betekent dat u 100% van uw ingeleverde stroom vergoedt krijgt. Helaas wil het kabinet de salderingsregeling jaarlijks geleidelijk afbouwen naar uiteindelijk 0%. Vanaf wanneer de salderingsregeling precies wordt afgebouwd is nog niet helemaal duidelijk, maar mogelijk vanaf 1 januari 2026.

Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de maatschappij en om de doelen uit het Klimaatakkoord te kunnen halen moet iedereen een steentje bijdragen. Als woningeigenaar of als bedrijfseigenaar kunt u hier met de aanschaf van zonnepanelen een belangrijke rol in spelen. De groene stoom die u opwekt, kunt u vervolgens zelf gebruiken, waardoor uw ecologische voetafdruk kleiner wordt. Tegenwoordig geeft u als bedrijf ook een goede indruk aan uw klanten als zij zien dat er geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Het is tenslotte de bedoeling dat er samen gestreden wordt voor een beter milieu.

Geen BTW op zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 hoeft u geen BTW meer te betalen op zonnepanelen. Het voordeel van dit 0%-tarief is dat u niet eerst de BTW moet betalen over de zonnepanelen, om deze vervolgens weer terug te vragen via de Belastingdienst. Dit scheelt u een hoop papierwerk en tijd.

Stijging woningwaarde en gunstiger energielabel

Zonnepanelen kunnen er niet alleen voor zorgen dat uw energierekening daalt, ze zorgen mogelijk ook voor een stijging in de waarde van uw woning. Zonnepanelen zijn namelijk een duurzame investering die uw woning aantrekkelijker maakt bij een eventuele verhuur of verkoop. Duurzame investeringen in en aan uw woning zorgen voor een waardestijging en verbetering van het energielabel. Met een energielabel kunt u laten zien hoe energiezuinig uw woning is. Als eigenaar van een woning bent u verplicht om bij de verkoop of verhuur van de woning het energielabel van het huis beschikbaar te stellen. Heeft u een zuinige woning? Dat kan dan veel voordeel opleveren indien u van plan bent uw huis te koop te zetten.

Overweegt u om te investeren in zonnepanelen? Vraag dan een gratis adviesgesprek bij ons aan! Smit Zonnepanelen helpt u graag bij het beantwoorden van al uw vragen en kijkt graag samen met u naar een passende oplossing voor uw situatie. 

Meer informatie over de voordelen van zonnepanelen?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.