Salderen en terugleveren van zonnestroom

Wekt u uw eigen zonnestroom op met zonnepanelen? Dan kan het zijn dat u te maken heeft met salderen en met het terugleveren van zonnestroom. Tenminste, als u meer stroom opwekt dan u verbruikt.

Wat is het terugleveren van zonnestroom?

Voor de meeste mensen is het hebben van zonnepanelen een manier om te kunnen besparen op hun energiekosten. U wordt namelijk met uw zonnepanelen ook een beetje zelf een energieleverancier. Door uw eigen stroom op te wekken hoeft u niet meer alle energie van het energienet af te halen, waardoor uw energiekosten lager zullen worden. Soms produceren huishoudens met hun zonnepanelen zelfs meer stroom dan dat zij daadwerkelijk gebruiken. Het overschot wat overblijft, wordt automatisch geleverd aan het energienet. Dit noemen we het terugleveren van zonnestroom. Waarom we zonnestroom terugleveren? Het is momenteel nog niet mogelijk om grote hoeveelheden zonnestroom op te slaan. Het kan dus beter aan het energienet geleverd worden, uiteraard tegen een vergoeding. Dit brengt ons het de volgende stap -> het salderen.

Het salderen van zonnestroom

Het salderen van je zonnestroom is niet voor niets. Uw aangesloten energieleverancier is namelijk wettelijk verplicht om de zonnestoom die u teruglevert aan het energienet, te verrekenen. U ontvangt hiervoor op jaarbasis een teruglegvergoeding. Het salderen van zonnestroom houdt in dat u uw gewonnen energie, kunt afstrepen tegenover wat u verbruikt. Deze aftreksom is het salderen. Salderen is dus het aantal kWh die u opwekt min de kWh’s die u verbruikt.

De regels voor het salderen van zonnestroom

Aan het salderen van zonnestroom zitten wat regels verbonden. De Nederlandse regels voor het salderen van zonnestroom, hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  • Salderen is alleen toegestaan bij het hebben van een kleinverbruiksaansluiting
  • U moet aangemeld zijn bij Energieleveren.nl
  • U kunt salderen tot een bepaalde salderingsgrens. Dit betekent dat niet alle energie die u teruglevert meetelt voor het salderen. Hoe hoog deze salderingsgrens ligt, hangt af van uw energieleverancier. Dit kan per leverancier verschillend zijn.
  • Tot 1 januari 2025 mag u 100% van uw saldeersaldo salderen. Vanaf 2025 wordt dit percentage verlaagd naar 64%

Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd

Tot op heden kunt u nu nog profiteren van een salderingsregeling van 100%. Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling geleidelijk aan afgebouwd naar 64%. Dit betekent dat u 36% minder terugkrijgt voor uw teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet. Voor huishoudens die nog geen bezitters zijn van zonnepanelen is het juist nú nog interessant om in te stappen, aangezien er nu nog 1,5 jaar geprofiteerd kan worden van de 100% salderingsregeling. Ondanks dat u vanaf 2025 minder terugkrijgt voor uw teruggeleverde stroom, blijven zonnepanelen rendabel.

Stapsgewijs afbouwen salderingsregeling

De overheid wil de salderingsregeling stapsgewijs afbouwen tot uiteindelijk 0% in 2031. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2031 niet meer gesaldeerd kan worden. Tot deze tijd wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Jaarlijkse percentages die de Nederlandse overheid heeft vastgesteld voor het salderen zijn als volgt.

  • 2023: 100%
  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Wilt u meer informatie over het salderen of terugleveren van zonnestroom? Of wilt u nog mee kunnen profiteren van het 100% saldeerpercentage? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Wij helpen u graag verder!

Meer informatie over de salderingsregeling?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.